Inschrijven

Paasbrunch: Hoe kunt u gezond en lekker eten tijdens Pasen?

27 maart 2024
OREC_Paasbrunch_Pasen_blog_gezond_eten

Pasen komt er weer aan en dat betekent samen zijn met familie en lekker eten! Maar hoe kan dit op een verantwoorde manier zonder dat u zich er schuldig over hoeft te voelen? De diëtisten van OREC helpen u graag op weg met een gezonde en lekkere paasbrunch.

Gezond genieten tijdens Pasen

Tijdens een brunch worden er meerdere hapjes op tafel gezet. Denk hierbij aan croissants, broodjes, eieren en jus d’orange. Deze producten bevatten relatief veel calorieën waardoor het afvallen of op gewicht blijven lastig is. Hieronder wat voorbeelden van hapjes die u ongestoord kunt eten:

  1. Een volkoren cracker met avocado en een gekookt ei.
  2. Een volkoren afbakbroodje met magere vleeswaren zoals rosbief, rookvlees en fricandeau.
  3. Een volkoren afbakbroodje met vis zoals tonijn uit blik, makreel of haring.
  4. Rauwkost zoals komkommer, tomaat en wortel met humus.
  5. Vers fruit zoals aardbeien, sinaasappel en kiwi.

2 Lekkere gerechten om tijdens Pasen van te genieten

Wij maken gezond eten tijdens Pasen lekker en makkelijk. Met onderstaande gerechten kunt u genieten, zonder schuldgevoelens.

Volkoren blini’s met zalm (15 stuks)

Voedingswaarde voor 1 persoon:

  • Calorieën: 105 kcal
  • Vet: 4.03 gram
  • Verzadigd vet: 1,34 gram
  • Eiwit: 7,19 gram
  • Koolhydraten: 9,12 gram
  • Vezels: 1,63 gram
  • Zout: 0,74g

Wat heeft u nodig voor de blini’s:

  • 200 gram volkorenmeel
  • 0,5 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • Snufje zout
  • Eetlepel olijfolie om in te bakken

Wat heeft u nodig voor de topping:

  • 125 gram kruidenkaas light
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Bieslook/peterselie/dille

Hoe bereidt u het:

  • Verwarm de melk lauwwarm (30-35 graden) en meng de gist hierdoor. Voeg het meel en het snufje zout toe aan een kom en meng dit met een garde. Schenk de melk met gist erbij en meng tot een glad beslag.
  • Splits de eieren en roer de eidooiers door het beslag. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een relatief warme plek 30 minuten rijzen.
  • Klop de eiwitten op tot een stevig schuim en spatel voorzichtig door het beslag. Verwarm een de olijfolie in de pan en schep ongeveer 1 eetlepel van het beslag in de pan. Bak de blini’s ongeveer 2 minuten per kant en leg ze op een bord om af te koelen.
  • Verdeel de zuivelspread samen met de zalm over de blini’s. Doe er naar smaak kappertjes en verse kruiden overheen (bieslook/peterselie/dille).

Tip: de blini’s kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, bewaar ze in de koelkast. Beleg de blini’s met de topping en serveer direct!  

Smoothie met rood fruit & banaan

Voedingswaarde:

  • Calorieën: 268 kcal
  • Vet: 4,1 gram
  • Verzadigd vet: 1,3 gram
  • Eiwit: 12,5 gram
  • Koolhydraten: 41,8 gram
  • Vezels: 5 gram
  • Zout: 0,18 gram

Wat heeft u nodig:

  • 75 gram roodfruit
  • 1 middelgrote banaan (115-130 gram)
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 100 gram halfvolle melk
  • 75 gram magere kwark

Bent u benieuwd naar meer recepten of tips? Aarzel niet en plan een afspraak in bij één van de professionals van OREC of neem een kijkje op deze pagina!