Gezonde pannenkoeken met spinazie en zalm

Wie is er nou niet dol op pannenkoeken? Pannenkoeken zijn favoriet, vooral bij kinderen, alleen is het niet het gezondste gerecht om op tafel te zetten. Vanuit onze expertise als diëtist delen we een lekker recept van gezonde pannenkoeken met spinazie en zalm. Smult u met ons mee?
Wat heeft u nodig?
Dit recept is voor ongeveer 8 pannenkoeken. U heeft de volgende ingrediënten nodig:
- (Spelt)bloem: 150 gram
- (Haver)melk: 375 ml
- Eieren: 3
- Verse spinazie: 150 gram
- Cottage cheese: 200 gram
- Gerookte zalm of zalmfilet: 300 gram
- Bieslook (fijngesneden): 20 gram
- Olijfolie: ongeveer 4el
- Peper en zout naar wens
- Optioneel: yoghurtsausje voor erbij (Griekse yoghurt, knoflookteentje, vleugje limoensap en fijngesneden koriander of peterselie)
Hoe bereid u het?
Snij en weeg alles van tevoren zodat u alles al klaar hebt staan. Mix eerst de bloem met de melk en de eieren tot een glad beslag. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en gooi de spinazie erbij. Mix vervolgens met een staafmixer de spinazie door het beslag fijn. Nu is het beslag mooi groen.
Verhit een scheutje olie in een pan. Met een pollepel giet u het beslag in de koekenpan en bak de groene pannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Herhaal dit totdat het beslag op is.
Serveer de pannenkoekjes met de gerookte zalm of gebakken zalmfilet en schep de cottage cheese erover. Snipper de bieslook eroverheen en besprenkel evt. met nog wat extra olijfolie.
Eet smakelijk!
Tip: Rol de pannenkoekjes op en snij er kleine plakken van. Leuk voor de borrel of op een verjaardag. Of bak de pannenkoeken kleiner en serveer ze als bijgerecht voor de Paasbrunch.
Variatietips
- Vervang speltbloem (low fodmap) door volkoren bloem (vezelrijk) of amandelmeel (low carb).
- Vervang havermelk (lactosevrij) door halfvolle of magere melk (eiwitrijk) of amandelmelk (low carb).
- Liever een vega variant? In plaats van zalm kunt u ook kiezen voor vegetarische spekjes of vegetarische plakjes kipfilet.
