Inschrijven

Plantaardig eten, de trend van nu

20 september 2023

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor plantaardige voeding. Meer mensen zijn plantaardig gaan eten en er wordt vaker benoemd dat plantaardig eten voordelen met zich mee kan brengen. Waarom is dit een trend en waarom kan plantaardig eten goed zijn? In deze blog leggen de diëtisten van OREC uit waarom het kiezen voor een plantaardig dieet gunstig kan zijn, maar ook op welke voedingsstoffen u extra moet letten. 

Voordelen van plantaardig eten

Het voordeel van plantaardig eten is dat meer fruit, groente, volkorengraan producten, peulvruchten en noten gegeten worden. Dit betekent dat minder verzadigde vetten, zout en bewerkte producten genuttigd worden. Dit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte, de bloeddruk en verschillende soorten ziekten.  Bovendien zijn plantaardige diëten geassocieerd met een verlaagd risico op obesitas, type 2-diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Essentiële voedingsstoffen als u plantaardig eet

Echter is het wel zo dat een plantaardig dieet ervoor zorgt dat bepaalde essentiële voedingsstoffen niet in het dieet voorkomen. Op de volgende voedingsstoffen moet u dus extra letten of aanvullen met een supplement om dit voldoende binnen te krijgen.

  1. Eiwitten: veel dierlijke eiwitten bevatten meer essentiële aminozuren (bouwstoffen van de eiwitten), waardoor de eiwitkwaliteit beter is. Daarom moet iemand die plantaardig eet meer eiwitten binnenkrijgen dan iemand die wel dierlijke eiwitten eet. De eiwitbehoefte mag met een factor van 1,3 vermenigvuldigd worden op tot de juiste eiwitbehoefte te komen voor een veganist. Daarbij is het belangrijk dat plantaardige eiwitbronnen gegeten worden, zoals: bonen, linzen, kikkererwten, tofu, tempeh, quinoa en noten.
  2. IJzer: er bestaan twee soorten ijzer (heem-ijzer en non-heem-ijzer). Heem ijzer komt voornamelijk in dierlijke producten voor en wordt vaak beter opgenomen dan het non-heem-ijzer. Daarom is het belangrijk dat u bij de inname van plantaardige ijzerrijke producten (donkergroene bladgroenten, peulvruchten, volle granen, noten, zaden en gedroogd fruit) vitamine C rijke producten eet. Vitamine C zorgt voor een beter opname van het non-heem-ijzer. Vitamine C zit voornamelijk in groenten en fruit.
  3. Calcium: het is belangrijk dat u plantaardige calcium bronnen binnenkrijgt, zoals: groene bladgroenten (zoals boerenkool en broccoli), tofu, tempeh, noten en pitten/zaden. Daarnaast is het belangrijk dat aan de zuivelvervangers calcium is toegevoegd.
  4. Vitamine B12: krijg u bijna niet meer binnen omdat het alleen in dierlijke producten voorkomt. Daarom is het noodzakelijk om vitamine B12 te suppleren.
  5. Omega-3 vetten: komen voornamelijk voor in vis en krijgt u alleen in lage hoeveelheden binnen via noten en zaden. Daarom wordt ook een omega-3 vetzuur supplement aangeraden.
  6. Vitamine D: is een supplement wat voornamelijk aangemaakt wordt in onze huid door invloed van de zon. Echter zit het ook in bepaalde voeding verwerkt, zoals: vis, eieren en zuivel. Om er zeker van te zijn dat u hier voldoende van binnenkrijgt is het advies om elke dag vitamine D te suppleren met een dosering van 10 – 25 microgram.

Naast dat een plantaardig voedingspatroon gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen is het beter voor het milieu. Plantaardig eten geeft een lagere ecologische voetafdruk dan een dieet dat rijk is aan dierlijke producten. Door te kiezen voor plantaardige voeding kan de impact op het milieu verminderd worden. Wilt u tips en/of adviezen bij een plantaardig dieet maak dan een afspraak met één van onze diëtisten bij OREC!