Inschrijven

Waarom afvallen bij artrose klachten?

Wanneer u te maken heeft met gewrichtsklachten bij overgewicht, is het van belang om gewicht te verliezen. Door te trainen en bewust bezig te zijn met voeding, kan uw conditie verbeteren, uw kracht toenemen en uw gewicht afnemen. Dit zorgt er bij een eventueel noodzakelijke operatie voor dat er minder kans is op complicaties. Ook het herstel na de operatie gaat sneller en beter. De levensduur van een prothese kan bovendien positief beïnvloed worden door een gezond lichaamsgewicht.

Maak direct een afspraak

Het programma

Er wordt gewerkt met een parallelprogramma waarin de fysiotherapie volgens de richtlijn Artrose heup & knie (kwaliteitstandaard van Zorginstituut Nederland) en het regionale Stepped Care Artrose programma samenloopt met het ‘Eet gezond – Train gezond – Leef gezond’ programma binnen OREC.

Drie maanden lang gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut, een trainer/ leefstijlcoach en een diëtist aan de slag om verandering te realiseren. Het doel is vermindering van pijn en een verbeterde (spier)functie door gewichtsverlies; met toename van spiermassa, adviezen, zelfmanagement en pijneducatie. Afvallen is de eerste maanden vaak niet zo moeilijk. Maar na enkele maanden neemt de kans op gewichtstoename langzaam toe. Een aansluitende module biedt u de mogelijkheid om een blijvende leefstijlverandering te realiseren.

Bij OREC werken de verschillende zorgverleners nauw samen om de beste zorg te leveren. Doordat de fysiotherapeut, de trainer, de diëtist en de leefstijlcoach intensief binnen één praktijk samenwerken, zijn beweging en voeding op elkaar afgestemd. Daarnaast heeft OREC ook andere zorgverleners zoals ergotherapeuten en oefentherapeuten in huis die indien nodig betrokken kunnen worden.

Voeding

Het voedingsprogramma bij de diëtist ziet er als volgt uit:

  • Intakegesprek voor de start van de trainingen bij de diëtist
  • Na twee weken de eerste evaluatie
  • Vervolgens maandelijks een consult

Om gewicht te verliezen is gezonde voeding essentieel. Maar het aanpassen van uw voedingspatroon kan lastig zijn. De diëtist helpt u hierbij. Bij het intakegesprek brengen we niet alleen uw eetpatroon in kaart, maar ook uw dagelijkse (sociale) bezigheden en beweging. Zo kan de diëtist adviezen geven die daarbij aansluiten. In kleine stappen past u op basis van deze adviezen uw leefstijl en voeding aan. Zo re¬aliseren we een blijvende verandering die ook op de lange termijn goed vol te houden is. Om te kijken of de adviezen ook daadwerkelijk effect hebben, meten we naast uw gewicht ook drie keer uw buikomvang en vetmassa. Dit doen we bij het intakegesprek, na drie maanden en in het afsluitende consult.

Voeding & training

Naast het aanpassen van het eetpatroon zorgt de diëtist ook voor een goede afstemming van voeding op de training. Wanneer u afvalt, verliest u namelijk naast vetmassa ook altijd wat spiermassa. Om de af¬braak van spiermassa zoveel mogelijk te voorkomen, is goede voeding rondom de trainingen belangrijk. De afstemming van voeding en training zorgt daar¬naast ook voor een beter en sneller herstel. Hierdoor kunt u het maximale uit de trainingen halen.

Fysiotherapie- en Trainingsprogramma

Het fysiotherapie- en trainingsprogramma bestaat uit de volgende elementen:

  • Intakegesprek met fysieke testen om fitheidsprofiel en doelstelling(en) te bepalen
  • Eén maal per week fysiotherapie
  • Minimaal 2 keer per week training onder begeleiding bij OREC
  • Dagelijks 30 tot 60 minuten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen)

De gespecialiseerde fysiotherapeut geeft zittingen met de aandacht voor verminderen van pijn, voorkomen ‘overload’, het meegeven van huiswerkoefeningen, spierkrachttraining en krachtuithoudingsvermogen training.

Voor de trainingen starten, heeft u eerst een één-op-één consult met onze trainer/ leefstijlcoach. Door verschillende tests en vragenlijsten bepalen zij samen met u de doelstellingen waar u aan gaat werken. Op basis hiervan krijgt u een persoonlijk schema. Het schema bestaat uit verschillende krachtoefeningen en oefeningen om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Trainingen

U komt minimaal 2 keer per week, verspreid over de week, trainen op één van de OREC-locaties. Door mede gebruik te maken van slimme trainingsapparatuur heeft u veel vrijheid in trainingsmomenten. Op basis van uw vooruitgang wordt het trainingsschema continue bijgesteld door de trainer. Daarnaast zal een begin- en eindmeting van het uithoudingsvermogen, de bloeddruk, de longfunctie, de mobiliteit, de kracht, de balanscoördinatie en uw dagelijkse activiteiten plaatsvinden. Zo weet u of u op de goede weg bent naar uw persoonlijke trainingsdoel.

Aan de slag

Het trainingspakket wordt particulier betaald. De kosten hiervoor kunt u vinden op onze tarieven pagina.

De fysiotherapie, onder verwijzing van de arts, en de afspraken met de diëtist vallen binnen de basisverzekering van uw zorgverzekering.

Voor informatie en/of inschrijven voor het programma kunt u telefonisch contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 035 538 54 60 of via het afspraakformulier.

Maak een afspraak

Artrose in Hilversum, Amersfoort en Weesp

Waar bent u naar op zoek? Op onze OREC vestigingen in Hilversum, Amersfoort en Weesp bieden wij naast het artrose programma, vele andere behandelingen aan. Bekijk de locaties en vind de behandeling die bij u past.

Onze experts in artrose met overgewicht

Last van artrose met overgewicht? Kom naar OREC en maak kennis met onze experts. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, een trainer/ leefstijlcoach en een diëtist gaan we aan de slag om uw pijn te verminderen en een verbeterde (spier)functie te realiseren.

Vera Widman
Diëtiste
 
Johnny van Schooneveld
Diëtist
Leefstijlcoach
 
Anneloes Verhagen
Fysiotherapeut
Geriatriefysiotherapeut
 
Anne Kuiper
Fysiotherapeut
Geriatriefysiotherapeut
 
Angela Zevering
Fysiotherapeut
 
Jeffrey Tukker
Fysiotherapeut
 
Nando Ravestein
Fysiotherapeut
 
Simon Eijkemans
Fysiotherapeut
 
Yuri van ’t Zand
Fysiotherapeut